Samen Thuis

De 2e wereldoorlog

Nieuws uit de oorlog

Op deze site staat nieuws uit de tijd dat het oorlog was in Nederland.

75 jaar geleden werd Nederland bevrijd.

Elke dag was er nieuws, maar nog geen Jeugdjournaal.

Daarom lees je hier een heel jaar nieuws over de oorlog en de bevrijding.

Alsof het 75 jaar geleden is.

Klik hier om naar die website te gaan.

Jong in oorlog

Wat gebeurde er in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog?

In deze schoolplaat vertellen ooggetuigen hoe het was om als kind de oorlog mee te maken.

Klik hier of op het plaatje hiernaast om naar de website van schooltv te gaan.

Zoom daarna in op de kaart en ontdek de belangrijkste concentratiekampen, bombardementen en veldslagen in Nederland van 1940 tot 1945.

 

Wie was Hitler?

De kleine Adolf Hitler houdt vooral veel van tekenen, en van zijn moeder. Als die overlijdt, gaat Adolf naar Wenen, voor de kunstacademie, maar hij wordt afgewezen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zit hij in de loopgraven, en daarna richt Hitler zijn eigen politieke partij op, de NSDAP. Die partij is extreem nationalistisch en racistisch. In 1923 doet Hitler een poging om de Duitse regering omver te werpen, maar die coup loopt in de soep. In de bajes, pent-ie al zijn plannen op in het boek Mein Kampf. Eenmaal uit de bak, gaat-ie echt aan de bak.

Door zijn spreektalent en krachtige uitstraling, krijgt Hitler steeds meer volgelingen. Die brengen de Hitlergroet en noemen hem de ‘Führer’. In 1933 wordt Hitler benoemd tot Rijkskanselier, en trekt hij alle macht naar zich toe. Hij valt Polen binnen in 1939, en daarna de rest van Europa. Zijn plan: een groot Duits Rijk waarin geen plaats is voor Joden en andere ‘Untermenschen’. De rest van de wereld is het daar niet mee eens, en Hitler krijgt zijn eigen Wereldoorlog. Als de geallieerden oprukken naar Berlijn, gaat hij de bunker in. Hij trouwt nog even snel met Eva Braun, daarna testen ze het vergif op de hond en plegen ze samen zelfmoord. Op 30 april 1945 is de meest gehate dictator aller tijden, definitief verleden tijd

Wie was Anne Frank?

In 1929 wordt in de Duitse stad Frankfurt bij de Joodse familie Frank een meisje geboren: Anne. Een paar jaar later grijpen de nazi’s de macht en die hebben het op joden voorzien. De familie Frank vlucht naar Nederland en komt terecht in de Rivierenbuurt in Amsterdam. Anne gaat naar school, leert Nederlands en ze groeit op zoals alle andere meisjes. Totdat in 1940 de Duitsers ons land binnenvallen. Anne moet een gele ster gaan dragen en allerlei plekken zijn opeens ‘voor Joden verboden’. Wel mogen ze nog een klein beetje dromen en Anne droomt ervan om schrijfster te worden. Op haar 13e verjaardag krijgt ze een dagboek waar ze verhalen in schrijft. Een maand later moeten de Frankjes onderduiken. Ze verstoppen zich in het bedrijf van vader Frank, achter de boekenkast. Daar moet Anne zich heel stil houden. Gelukkig kan ze alles lekker van zich af schrijven in haar dagboek. ‘Lieve Kitty…’ In augustus ‘44 wordt de familie verraden en naar het concentratiekamp gebracht. Anne overleeft het niet. Na de oorlog wordt haar dagboek gepubliceerd: Het Achterhuis, over een heel gewoon meisje in heel bijzondere omstandigheden. Het boek wordt een wereldwijd succes. En zo wordt de stem van Anne vandaag de dag door miljoenen mensen gehoord.

Wie was Soldaat van Oranje?

Erik Hazelhoff Roelfzema is een vrij gewone student Rechten in Leiden en lid van de plaatselijke studentenvereniging, wanneer Nederland in 1940 onaangekondigd bezoek krijgt. Erik kiest voor verzet. Hij schrijft het Leids Manifest, waarin de studenten zich tegen de Duitsers keren. Daarop wordt Erik door de bezetter uitgenodigd voor een weekje all-inclusive in Scheveningen. Eh, achter de tralies dus. Erik duikt onder in Amsterdam. Hij studeert eerst nog even af, en dan reist-ie af. Vanuit Engeland -waar de regering dan zit- helpt-ie het Nederlandse verzet. Hij wordt piloot in de Royal Air Force en voert verkenningsvluchten uit boven Duitsland. Tegen het eind van de oorlog zoekt-ie het nog hogerop en wordt adjudant van Koningin Wilhelmina. Wanneer zij na de bevrijding haar intocht in Nederland maakt, zit hij op de achterbank als Ridder in de militaire Willemsorde. Niet slecht voor een studentje. In 1970 publiceert Roelfzema zijn memoires: ‘Het hol van de ratelslang’, maar die onsmakelijke titel wordt al snel veranderd in ‘Soldaat van Oranje’. DAT boek wordt een enorm succes, net als de film die ervan gemaakt is en zelfs een musicalspektakel. Maar daar kan de originele Soldaat van Oranje alleen van meegenieten vanuit zijn speciale skybox in de wolken.